TEMA Vakfı, 22 yılda yarım milyonu aşkın gönüllüye ulaştı
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç:
“GÖNÜLLÜLERİMİZ VE BAĞIŞÇILARIMIZA HESAP VERMEYİ ÖN KOŞUL SAYIYORUZ”
Erozyon ve doğal varlıkları koruma adına mücadele eden TEMA Vakfı’nın, kuruluşunun 22. yılında düzenlenen ‘Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı’na gönüllüler ve bağışçıların yanı sıra iş dünyasının önde gelen isimleri de katıldı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumları şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılığa davet ederken, bugüne kadar yürüttükleri çalışmaları aynı anlayışta gerçekleştirmeye özen gösterdiklerini belirtti. Ataç, TEMA Vakfı'nın paydaşlarına karşı açık ve şeffaf olabilmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek "Çalışmalarımızı başta gönüllülerimiz ve bağışçılarımız olmak üzere hiçbir karşılık beklemeden var güçleriyle çalışan paydaşlarımızın verdiği desteklerle yürütüyoruz. Tüm gönüllülerimize, bağışçılarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Dünya Bağışçılık Endeksi’ne göre Türkiye’nin gönüllü faaliyetlere katılım süresi açısından 135 ülke arasında 132. sırada yer aldığına dikkat çeken Ataç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gönüllülük konusunda ülke olarak sondan üçüncü sırada yer alıyoruz ve gönüllü olma oranı yüzde 10’u geçmiyor. Yarım milyonu aşkın doğa gönüllüsü ile doğal varlıkları koruma mücadelesini sürdürürken; güvenilirlik, saygınlık, şeffaflık, yaratıcı katılımcılık, siyasi tarafsızlık, herkesi kucaklama ve bilimsellik değerleri her zaman önceliğimiz oldu. Yürüttüğümüz çalışmalarda başta bağışçılarımız ve gönüllülerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza bu kriterler çerçevesinde hesap vermeyi ön koşul sayıyoruz.”
Türkiye’nin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından olan TEMA Vakfı, 22. yılında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şeffaflık ve gönüllülük esasıyla hareket eden TEMA Vakfı’nın, Pera Müzesi’nde düzenlediği Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı gönüllüler, bağışçılar ve iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.
“TEMA Vakfı, Türkiye’nin en yaygın sivil toplum örgütüdür”
Toplantıda konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, doğa koruma alanında Türkiye’nin en yaygın sivil toplum örgütü olan TEMA Vakfı’nın erozyon, ormanların yok edilmesi, çölleşme, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin kaybolmasıyla ilgili etkili ve bilinçli bir kamuoyu oluşturmayı hedeflediğini vurguladı. Vakfın 80 il, 308 ilçe, 37 semt/mahalle/bucak/belde/köy, 122 üniversite ve KKTC’de bulunan gönüllü örgütlenmesi aracılığıyla toplam 548 noktada faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Ataç, gençlik örgütlenmesine özel bir önem verdiklerini ve üniversitelerde Genç TEMA Toplulukları kurulmasını sağlayarak, gençleri gönüllülük yoluyla doğa mücadelesine dâhil etmek için çalıştıklarını söyledi.
“2014 yılında 46 bini aşkın yeni gönüllüyle rekor kırdık”
İngiltere merkezli Charities Aid Foundation tarafından yayımlanan Dünya Bağışçılık Endeksi’ne göre, Türkiye'nin gönüllü faaliyetlere katılımda 135 ülke arasında 132’nci sırada yer aldığını belirten Deniz Ataç, “Gönüllülük konusunda sondan üçüncü sırada yer alan Türkiye'de gönüllü faaliyetlere katılım oranı ise maalesef yüzde 10’u geçmiyor. Bu çerçevede bakıldığında TEMA Vakfı, gönüllülük faaliyetlerine katılım oranı düşük olan Türkiye’de rekor gönüllü sayısına ulaştı. 22 yıldır erozyon ve doğal varlıkları korumak adına mücadele eden TEMA Vakfı, 2014 yılında gerçekleştirdiği çalışmalarla 46 bini aşkın yeni gönüllü kazanımı sağlayarak vakıf tarihinin yıl bazındaki rekorunu kırdı. Bu sebeple büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Faaliyetlerimizi köklerini kurucularımızdan aldığımız değerlerle gerçekleştiriyoruz”
TEMA Vakfı’nın 22 yıl önce Hayrettin Karaca (Toprak Dede) ve A. Nihat Gökyiğit (Yaprak Dede)’in önderliğinde kurulduğunu ve Türk halkına mal olduğunu hatırlatan Deniz Ataç, gönüllülerin ve bağışçıların desteği sayesinde yollarında kararlılıkla ilerlediklerini kaydettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm faaliyetlerimizi, köklerini kurucularımızdan aldığımız değerlerimizle gerçekleştiriyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarda başta bağışçılarımız ve gönüllülerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza bu değerler çerçevesinde hesap vermeyi, Türk toplumunun TEMA Vakfı’na duyduğu güvene layık olmak için ön koşul sayıyoruz.”
TEMA VAKFINI TANIYALIM
1. Eğitim Çalışmaları
TEMA Vakfı, toplumun her kesiminin ekolojik okuryazar olması yani doğayı tanıyan, temas eden, günlük hayatındaki tercihlerinin doğaya etkilerinin farkında olan ve doğa ile uyumlu bir yaşam için harekete geçen bireylerden oluşması gerekliliği inancıyla her yaştan çocuk, genç ve farklı paydaş gruplarından yetişkinlere yönelik eğitimler ve etkinlikler düzenlemektedir.
a. Yetişkin Eğitimleri
• 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruluşla çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda ekolojik okuryazarlık (EKOY) faaliyetlerine mahalli seminerle devam edilmiş, düzenlenen seminerler ile 30 binden fazla öğretmen ekolojik okuryazarlıkla buluşturulmuştur.
• Türkiye İş Bankası A.Ş. Çevre Fonu, EKOY programını prensip olarak 3 yıl desteklemeyi kabul etmiş ve protokol süreci başlatılmıştır.
• Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi Komutanlığı ile eğitim iş birliği çerçevesinde 5 Kasım 2014’de Doç. Dr. Barış Karapınar tarafından “Küresel ve Bölgesel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri” konusunda 510 kişilik gruba konferans verilmiştir.
• İçişleri Bakanlığı tarafından 2015 yılında düzenlenecek 100. Dönem Kaymakamlık Kursu programına ‘Güncel Çevre-Toprak Konuları ve Sorunları’ başlığı ile dâhil olunması karara bağlanmıştır.
b. Çocuk ve Gençlik Eğitimleri
• Türkiye genelinde 81 ilde, bütün programlarımızla, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 50 binden fazla ve 2014 yılında programlara devam eden öğrencilerle birlikte toplamda 90 bini aşkın öğrenciye ulaşılmıştır.
• 2014 yılında Minik TEMA Programı 81 ilde 1.170 okulda, 58.000 çocukla uygulanmıştır.
• İlkokul çocuklarına yönelik “Yavru TEMA: Yaşamı Keşfediyorum” programı geliştirilmeye başlanılmış ve program pilot etkinliklerle 81 ilde 336 okulda, 20.000 öğrenciyle uygulanmıştır.
• Ortaokul TEMA Eğitim Programı 81 ilde, 288 okulda 11.732 öğrenciyle uygulanmıştır.
• Lise TEMA Programı pilot etkinliklerle 7 ilde yaklaşık 1.000 öğrenciyle uygulanmıştır.
c. Bilim ve Yayınlar
• A. Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) desteğiyle Prof. Dr. Kani Işık tarafından güncellenen “Biyolojik Çeşitlilik” kitabı basılmıştır.
• Dünyanın Durumu 2013 ve “Alıç Ağacı ile Sohbetler” kitaplarının basımı İş Kültür desteğiyle tamamlanmıştır.
• Dünya’nın Durumu 2014 kitabı yayına hazırlanarak yılsonunda basılmıştır.
2. Orman ve Kırsal Kalkınma Çalışmaları
• Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen ağaçlandırma ve teraslama projelerinin yanı sıra koruma ve kırsal kalkınma projelerimiz ile birlikte toplam 36 proje yürütülmüştür.
• 19 adet hatıra ormanı sahasında çalışma gerçekleştirilmiştir. Sahaların ortalama fidan başarı oranı %92’dir.
• 6 yeni sahada ağaçlandırma çalışmalarına başlanmış ve 855.318 fidan dikilmiştir. Hatıra Ormanları Projesi kapsamında ağaçlandırılan alan 4.700 hektara, dikilen fidan adedi ise 5.900.000’e ulaşmıştır.
• Turan Demiraslan Teraslama ve Bitkilendirme Projesi'nde tesis edilen 175 kilometre uzunluğundaki teraslar üzerine 2012 sonbaharında 125.000 fidan dikilmişti. Yaşayan fidanların oranının %90 olarak devam ettiği tespit edilmiştir.
• 81 İlde 81 Orman Projesi’nin başlangıcından bugüne yaklaşık 1.500 hektarlık bir alan, 2.211.000 fidan ile donatılmıştır. Dikilen fidanların 2014 yılsonu ortalama fidan başarı yüzdesi %77 olarak belirlenmiştir.
• Yaklaşık 108.900 fidanlık yeni meşe sahası tesisi gerçekleştirilmiştir.
• Nestle Damak sponsorluğunda yürüttüğümüz “Antepfıstığında Verim ve Kalitenin Artırılması Projesi” 2013 sonu itibarı ile tamamlanmış, projenin ikinci aşaması olan beş yıllık “Barak Ovası Örneği” uygulamasına başlanmıştır.
• Mondelez-Falım Sakızları sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz “Sakızağacı Klon Parkı Tesisi Projesi” kapsamında 380 adet aşılı sakız fidanı üretimi yapılmıştır. Klon parkı sahasında 114 klondan 840 adet fidana ulaşılmıştır.
• BORUSAN işbirliği ile yürütülen “Afyonkarahisar-Sinanpaşa-Güney ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi” Haziran 2014'te tamamlanmıştır.
3. Çevre Politikaları Çalışmaları
• 2014 yılında Gıda Çalıştayı düzenlenmiştir. Gıda Çalışma Grubu çalışmaları “gıda güvenliği” ekseninde devam etmektedir.
• Konya Kapalı Havzası’nda işletilmesi planlanan linyit madeni ve termik santralle ilgili çalışmalara devam edilmiştir. Temmuz ayında Konya, Karaman, Adana, Mersin ve Çanakkale’yi içeren yeni bir kömür projesi başlatılmıştır.
• Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ile ilgili süreçler takip edilerek 30 Aralık’ta çıkan ÇED olumlu kararının iptali için dava açılmıştır.
• “Türkiye’de İklim Değişikliği Politikası Oluşturma Süreçlerine Sivil Toplum Katılımının Geliştirilmesi Projesi”, WWF Türkiye iş birliğiyle Eylül ayında başlatılmıştır.
• Çevre Düzeni Planları’nın ve Toprak Koruma Kurulları’nın takibi ile hukuki savunuculuk kapsamında açılan ve müdahil olunan davalar öne çıkmıştır.
• İstanbul’un geleceğini etkileyecek üç proje olan 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkiler bilimsel bir raporda bir araya getirilerek Mart ayında İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
• Doğal varlıkların korunması ile bağdaşmayan plan kararlarının iptali için 11 adet dava açılmıştır.
• 2014 Yerel Seçimleri öncesinde, belediye başkanı olacak adaylara yönelik, “Yerel Yönetimlere Çağrı: Ekolojik Okuryazar Belediye Başkanları Aranıyor” çalışması hazırlanmış ve belediyelerle paylaşılmıştır.
4. Uluslararası İlişkiler Çalışmaları
• 15 ülkede kurak alanlarda çalışan STK’ların oluşturduğu Drynet ağı koordinatörlük görevi sürdürülmüştür.
• Yönetim Kurulu Üyesi olduğu EEB (Avrupa Çevre Bürosu- European Environmental Bureau) Genel Kurul Toplantısı'nda, EEB Yönetim Kurulu'ndaki görevine bir dönem (2 yıl) daha seçilmiştir.
• Batı Balkanlar ve Türkiye’de Avrupa Birliği’ne aday ülke vatandaşlarının AB ile uyum sürecine etkin katılımlarını amaçlayan Env.net Projesi kapsamında düzenlenen eğitim ve toplantıda 14 ilden 57 katılımcı, üç sosyal etkinlikte 7 ilden 6400 katılımcı yer almıştır.
5. Örgütlenme ve Gönüllülük Çalışmaları
• 2013 yılına göre %53 artışla 46.150 yeni gönüllü kazanımı sağlanmıştır. TEMA Vakfı'nın tarihinde yıl içerisinde ulaşılan en yüksek gönüllü sayısı rekoru kırılmıştır.
• 500.000’inci gönüllümüz Erzurum Atatürk Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu'ndan Mine Çağatay olurken, 2014 yılı sonunda toplam gönüllü sayımız 532.900'e ulaşmıştır.
6. Gelir Getirici Faaliyetler
• Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ve destekçilerin bağışlarıyla 2014 yılında ağaçlandırma çalışmalarına devam edilmiştir. Bireysel ve kurumsal bağışçıların destekleriyle toplamda 713.000 adet fidan bağışı alınmıştır.
• Dünyaca ünlü tenor Andrea Bocelli TEMA Vakfı yararına Most Production organizasyonunda İstanbul’da konser vermiştir.
• Maximum TEMA Şirket Kartı İş Bankası iş birliği ile hayata geçmiştir.
• Türkiye’deki bağış kültürünü geliştirmeyi amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir sosyal girişim olan Yuvarla Projesi’ne dahil olunmuştur.
• Runtalya ve Vodafone İstanbul Maratonları’na vakfı desteklemek için katılan Adım Adım koşucuları Dünyayı Kurtaran Adım Projesi için bağış toplamıştır.
• “Elle Stil Ödülleri” organizasyonu bu yıl vakıf yararına “Doğa Yeşil Giyer” sloganıyla gerçekleştirilmiştir. Katılım davetiyelerinden elde edilen tüm gelir vakfa bağışlanmıştır.