Merhaba; bu bir başlangıç...


Nursel ÖNEN Bir Tutam Sanat
 
 


 

Merhaba; bu bir başlangıç...

Yeni bir başlangıç, hep yeni bir heyecan ve farklı renklere açılan bir pencere olmuştur benim için. Geçmişin bilgi ve deneyimleri üzerine yapılanması ve üzerine yeni kavramlar eklenmesi önemsiz ve heyecansız bir olgu olmasa gerek.
Günümüzde, artık çok az insanın sahip ve ilgili olduğu, fakat çok da değerli olan bir kavram “Sanat ve Kültür”. Söylemi kolay fakat içeriği çok derin bir başlık. Bu yüzden de yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılan Sanat’ın ve tarih içerisinde yaratılan bir anlam ve önem sistemi içerisindeki insana ilişkin bir kavram olan Kültür’ün, var olabilmesi ve korunabilmesi gerçekten zor bir durumdur. Çünkü; yıkmak kolay, yapmak veya tamir etmek zordur. Özellikle günümüzde, anlaşmaların değil anlaşmazlıkların çoğaldığı, buna bağlı olarak gelecekle alakalı üretimin ümitsizliğin arttığı bir ortamda bunu yaşatmak daha da zordur. Çünkü teknolojinin var ettiği mekanik ve basit yaşantı beraberinde kolay elde edilen bir üretimi yani yaşamı da oluşturuyor. Bu da tinsel bir varlık olan insanın elinin daha az değdiği, işçilikten ya da estetikten yoksun sanatsal ve kültürel oluşum kaygısını taşımayan bir evren yaratılmasına zemin hazırlıyor. Fakat yine de3 dünyanın ve yaşadığımız çevrenin bu olumsuzluklarına rağmen, geleceğe karşı hala ümidimi koruyorum. Çünkü Sanat’ın ve Kültür’ün insan tarafından oluşturulan dünya üzerindeki en değerli varlık olduğunu düşünüyorum.
Biraz da tanışalım ne dersiniz! Sanat ve kültür sayfasının içeriğini nelerin oluşturacağından bahsedelim. İletişimizi, birbirimizi tanıyarak ve hafızamızda bir görüntü oluşturarak devam edelim. Sanat ve Kültür sayfasının içeriğini oluştururken sizlerden gelecek öneri, eleştiri ve dilekleri de göz önüne alıp değerlendirmenin bu iletişimi daha da güçlü kılacağını düşünüyorum. Çünkü asıl önemli olan bilgilerin, fikirlerin karşılıklı dayanışma ve birlikte üretilmesidir. Bir diğer anlamda çok sesli Sanat-Kültür platformunun oluşumunu sağlayabilmektir. Birlikte düşünerek ve birlikte farklı şeyler üreterek…
Sayfamızın önceliğini elbette sizleri haberdar edebilmek için yaşadığımız bölgede gerçekleştirilen Sanat ve Kültür etkinliklerinin haberlerini sıralamak olacaktır. Bunların içeriğini ise; konser, sergi, tiyatro, sinema, toplantı, panel, opera, bale, festival, şölen, sempozyum ve bienal birçok aktivite haberleri oluşturacaktır. Bunu ülkemizdeki ve uluslar arası etkinlikler de takip edecektir. Bu aktivitelerin içeriğine inmemek tabii ki olmaz. Öyle ki, her hafta seçtiğimiz bir etkinlik haberinin içeriğini, organizatörü, sanatçıyı ya da eseri sizlere detayları ile sunmak da eklenecektir.
Bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlatımını yaratıcılık ve hayal gücünün ifadesiyle gerçekleştiren sanatçıya, sanata, tarihine ve esere dokunmamak elbette olmaz. Bu bilinçle her hafta sayımıza sanat tarihinde önemli bir yere sahip olmuş bir sanatçıyı ve eserini konu alarak sayfamıza “Bir Tutam Sanat” serpiştiriyoruz.
Sanatçı tanıtımımızı sınırlı tutmadan buna ilave olarak da bölgemizdeki bir etkinliği, içeriğini, sanatçısını ya da sanatçılarını, ortaya çıkan eseri, emeği geçenleri de katarak yüz yüze yaptığımız röportajlarla bu bilgileri sizlere sunmanın keyifli olacağı kanaatindeyim.
Her hafta misafir edeceğimiz konuk köşe yazarını da unutmayalım tabi!  Buna ek olarak, konuk alacağımız şairlerin şiirleri de dahil.
Türkiye’nin tarihi, kültürel ve turistik bakımından en önemli şehirleri arasında yer alan İzmir’e köşe ayırmamak elbette bir eksiklik olurdu. Büyülü olan bu şehir… Bu şehirde yaşamak için gerçekten çok nedenim var. Göçü çok almasına rağmen, onu kendine avantaj olarak alan ve farklı kültürlerle muhteşem bir uyum yaratmayı başaran bir şehir. Samimi, yetenekli ve aynı zamanda rahatına düşkün de olan insanların var olduğu bir yer. Bundan hareketle biz de bu bereketli kentin özüne inmeye karar verdik. Belki bilemediğimiz, belki de unuttuğumuz ya da hergün gördüğümüz halde geçmişine dokunmaya fırsat bulamadığımız kentimizin, sanat ve kültürel varlıklarını tekrar tekrar konu alınmasının, bu zengin varlığımızı daha da uzun yıllar yaşamasına katkı sağlayacağını düşünmekteyim. Her sayımızdaki bir diğer yazımız ve tanıştırmamız ise; insanlar arasındaki sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlayan, mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı bir şekilde korunarak kalmasını araç olan “Vakıflar” olacaktır.
Bununla paralel olarak; toplumun ya da ülkenin maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eden Uygarlıkları’ da bu alandaki uzmanlardan yardım alarak sizlere aktarmayı arzu ediyorum.
Henüz çiçeği burnunda bir gazete olduğumuzu düşünerek sizlerin de katkılarıyla daha da içerikli, çeşitli ve yeni bir nefes haline geleceğinden eminim. Yeniliklere açık görüşümüzle her sayı bir öncekinden çok daha güzel ve anlamlı olacağı inancındayım.
Güzellikler Sanat ile yaratılır. Yaşamı yüceltmek ve daha anlamlı kılmak ancak sanatla olanaklıdır. Sanat, insana yaşamının her alanında güç ve zevk verir. Her hafta bu zevki hissetmeniz dileğiyle…

 



Tarih: 27.05.2015 12:35