ATATÜRK’ÜN FOÇA’YA GELİŞİNİN 89. YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE ANILDI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Nisan 1934 tarihinde Foça’ya gelişinin 89.yıl dönümü dolayısı ile Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi tarafından yürüyüş ve anma programı gerçekleştirildi.
Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan Foçalılar ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde İtfaiye Meydanından Karacam Otel önüne kadar yürüdüler.
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Foça’yı ziyaret yıl dönümünü, o gün yaşanan heyecanı yüreklerinde hissederek andıklarını belirtti.
Yürüyüşün bitiminde başlayan anma programında ilk olarak ADD Foça Şubesi Başkanı Ali Altunbahar söz aldı. Altunbahar; ‘‘89.yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Foça’ya gelişinde genci yaşlısı, kadını erkeği ile tüm Foça halkı, Ulu Önderi görebilmek, onun sıcaklığını hissetmek ve duygularını paylaşabilmek umuduyla yollara çıkmışlardı. Foça’nın Cumhuriyet sevdası ve Atatürk’e bağlılığı, aynı heyecan ve coşkuyla sürmektedir.’’dedi.
ADD Foça Şubesi Başkan Yardımcısı Cem Eden’in sunduğu programda, ADD Foça Şubesinden Levent Onan, Atatürk’ün Foça’ya geliş nedeni ve bu ziyaret hakkında bilgiler verdi. Onan; ‘‘1934’lerde nüfusu iki bini bulmayan bu küçük kasabaya Mustafa Kemal Paşa neden gelmiştir, Foça’yı neden onurlandırmıştır? O dönem Mussolini yönetimindeki İtalya, Akdeniz’i kendi egemenliği altında görmekte ve Anadolu’ya açıkça göz dikmektedir. Ve çıkarma yapacağı yerler yaptığı hesaplamalarda bu civardadır. Dünyadaki kaygı verici gelişmeleri ve buhranı yakından takip eden Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceği ve güvenliği ile ilgili tüm tedbirleri en ince ayrıntısına kadar düşünmekte, içeride ve dışarıda gerekli önlemlerin alınması konusunda bizzat girişimde bulunmaktadır. İşte bu noktadan hareketle 7 Nisan 1934 akşamı trenle Ankara’dan İzmir yönüne yolculuğunda, 8 Nisan’da Uşak’ta topçu birliklerini, Salihli istihkam taburu ve topçu alayını teftiş etti ve aynı gün 19.00’da Manisa’ya geldi, geceyi trende geçirdi. Sabah erkenden hareketle Muradiye İstasyonunda ve Menemen’deki askeri birlikleri denetledikten sonra Foça ve çevresindeki askeri kıtaları ziyarete başladı. Saat 12.00’ye kadar süren çalışmalarını müteakip Büyükdeniz Limanında bulunan Celile Hanım Köşkünde biraz dinlenip Foçalılarla söyleşiden sonra, Limanda bulunan vapura binerek İzmir Körfezinin en stratejik noktalarından biri olana Uzun Adaya geçti. Buraya gelmesinin nedeni şu andaki Karacam Otelinin binası, Türk Ocağı binası olarak ve 1932’den sonra Halk Evi binası olarak kullanılmıştır. Burada oturarak kahvesini içmiştir. Bu on günlük yoğun ve yorucu gezideki durak noktalarından birinin Foça olması çok önemlidir. Bu ziyaret gününü Atatürk’ün Foça’ya geliş günü olarak kutluyoruz. Bundan böyle Atatürk Günü olarak ta kutlanmasını istiyoruz.’’dedi.
ADD Balçova Şubesi Başkanı Cengiz Kanat, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye eserinden bir bölüm seslendirdi. Temsili olarak Atatürk’e kahve ikram edilişinin ardından geçmiş dönem Bağarası Belediye Başkanı Ercan Yüksektepe, Atatürk’ün Foça’yı ziyaretine tanıklık eden babasının anılarını paylaştı. ADD Foça Şubesinden Yılmaz Mızrak, anma gününe ilişkin olarak seçtiği Attila İlhan’ın Çalar Saat isimli şiirini seslendirdi. Karacam Otelin çay ve kahve ikramına katılan vatandaşlar Maymi Teknesi ile günün coşkusu denizde yaşadı. Foçalı yelkenciler Atatürk’ün Foça’ya geliş yıl dönümü programı kapsamında Küçükdeniz Limanında turladı.
Anma programına, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, belediye meclis üyeleri, ADD Foça Şubesi yönetimi ve üyeleri, Balçova, Buca, Çiğli ve Karşıyaka’dan gelen Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz ve ilçe örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.