Bugun...
Reklam


Aliağa'nın antik kentleri araştırılıyor...
ALİAĞA’ NIN ANTİK KENTLERİNİ KİTAPÇIKTA TOPLUYOR

Aliağa'nın antik kentleri araştırılıyor...
+ -

Aliağa'nın antik kentleri araştırılıyor...

 

Aliağa’nın tarihine yönelik yaptığı araştırmalarla birçok bilgi ve belge toplayan yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, uluslararası kaynaklardan derlediği tarihi bilgileri bir kitapçıkta toplamaya hazırlanıyor. 

 

İzmir’in Aliağa ilçesinde Aeolis medeniyetinin izlerini taşıyan Kyme, Myrina, Gyrnelion ve Aigai gibi antik kentlere yönelik yaptığı araştırmaların ışığında hazırladığı kitapçık çalışmalarını sürdüren Sebahattin Karaca’ya yabancı kaynaklara ulaşma ve tercüme noktasında uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşı Wili Weber’de katkıda bulunuyor.

 

Kaleme aldığı antik kentleri çalışma arkadaşı Wili Weber ile birlikte sık sık yerinde ziyaret eden Karaca, Aliağa Belediyesi’nin de destek verdiği kitapçık çalışmasıyla Aliağa’nın bilinmeyen tarihine ışık tutmayı hedefliyor.

 

Kitapçık çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını ve yakın tarihte basımına hazır hale geleceğini belirten Karaca, “Çalışma arkadaşım Wili Weber ile birlikte Aliağa ilçe sınırlarında bulunan, Kyme, Myrina, Gyrnelion ve Aigai  gibi antik kentlerin tarihini anlatan bir kitapçık çıkarmak adına uzun süredir çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı Aliağa Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Bu noktada Aliağa Belediyesi’nin çalışmalarımıza verdiği büyük desteği önemsiyoruz. Bizim burada ki amacımız aslında en az bir Efes ya da Bergama kadar önemli bir tarihe sahip olduğuna inandığımız, ancak bugüne kadar yeterince tanıtılmadığı için diğer antik kentler kadar bilinmeyen Aliağa’nın antik şehirlerini tanıtmak ve bu şehirlerin tarihi önemini herkese aktarmaktır. Örneğin, Aeolis’lerin başkenti konumunda olan kyme kenti yaklaşık 3 Bin 500 yıllık bir tarihe sahiptir.

Aliağa’da çok önemli dört antik şehir bulunmaktadır.Elbette arkeologlar bu kentler ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Fakat biz daha çok bu şehirlerde yaşanmış olan hikayeleri, efsaneleri gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken, Macar, Avusturya, Alman ve İngiliz kaynaklarından destek alıyoruz. Araştırmalarımız neticesinde çok önemli bilgiler elde ettiğimizi söyleyebilirim. Anadolu’nun batısında ki en eski uygarlıklardan olan bu şehirlerin sadece bizim hazırladığımız kitapçıkta değil, daha nice yazılı ve görsel kaynaklarda yer alması gerektiğini düşünüyorum.” diyerek önemli bir sanayi bölgesi olan Aliağa’nın tarihi zenginlikleriyle de öne çıkabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.



 




Bu haber 1075 defa okunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI